А гольф це маска? 😷

Спойлер — так 🚀

📑 Такі доводи містить судове рішення по справі № 591/2131/20

09.04.2020 р. громадянин України порушив правила самоізоляції ще й катався на велосипеді без маски — поліцейські склали протокол. Та направили протокол до суду. Однак суд ⚖️ закрив розгляд справи.

Обгрунтування: громадянин в суді заявив, що “перебував у масці власного виробництва, а саме підняв комір свого светра, який мав досить високу горловину, яка щільно прилягала до обличчя та здійснював дихання через нього, що підтвердило відео зафіксоване камерами поліцейських, окрім цього громадянин пояснив причину свого «катання» зазначивши, що він їхав за продуктами харчування та ліками для батьків похилого віку.”

📑 Правове обгрунтування:

👉Нормативно правові акти прийняті Верховною Радою та Кабінетом Міністрів Україні не визначають медичні критерії до «засобів індивідуального захисту, самостійно виготовлених», також не міститься в нормах законодавства й вимог до загального вигляду та характеристик, яким повинні відповідати респіратори або маски для захисту органів дихання, у тому числі виготовлені самостійно громадянами.

📍Відповідно до ст. 62 Конституції України обвинувачення не може ґрунтуватися на припущеннях, усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

📍Згідно ст. 7 КУпАП України, ніхто не може бути підданий заходу впливу у зв`язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставі й в порядку, встановлених цим законом.

⚠️ Важливо: Під час відтворення відеозапису з нагрудних камер працівників поліції, було встановлено, що громадянин постійно перебував з високо піднятим коміром светра, який щільно прилягав до обличчя та був натягнутий майже до очей.

💡Тож, любі українці й не тільки, суди України дають цікаві лайфхаки на період карантину: якщо біля вас проходить поліція і бажає вас оштрафувати, а ви на превеликий жаль без маски — покрите светром щільно лице аж до очей 👀… в протоколі про це обов’язково напишіть, а в суді ще й також не забудьте підтвердити, що це засіб індивідуального захисту 😉👍